fbpx

Προσωπικό Φύλαξης Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΦΛΕ)

Προσωπικό Φύλαξης Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΦΛΕ)

Το ΚΕΚ ΚΕΠΕΘ που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1991 με σκοπό την υλοποίηση Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με το ΚΕΚ MASTER διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων που αφορά την εκπαίδευση προσωπικού φύλαξης λιμενικών εγκαταστάσεων.

Οι λιμένες αποτελούν ουσιώδη κρίκο στο σύνολο της μεταφορικής αλυσίδας. Ο ∆ιεθνής Ναυτιλιακός Οργανισµός (ΙΜΟ) αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο τον ∆εκέµβριο του 2002 προχώρησε στην τροποποίηση της Διεθνούς Σύµβασης για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα (σύµβαση SOLAS – Safety Of Life at Sea) και την υιοθέτηση του διεθνούς κώδικα για την ασφάλεια των πλοίων και των λιµενικών εγκαταστάσεων (Kώδικας ISPS –Ιηternational ships and ports security).

Ο σχεδιασμός ασφάλειας που ακολουθείται περιλαμβάνει καταρχήν την Αξιολόγηση Ασφάλειας όπου εξετάζεται η τρωτότητα των κριτικής σημασίας λειτουργιών, υποδομών και εξοπλισμού και οι συνέπειες μιας έκνομης ενέργειας σε βάρος αυτών, προκειμένου επιλεγούν ανάλογες στρατηγικές μετριασμού.

Προσωπικό ασφαλείας (Φ.Λ.Ε.):

Εκπαίδευση προσωπικού παροχής υπηρεσιών ασφάλειας & φύλαξης Λιμενικών Εγκαταστάσεων:

Σύμφωνα με τον νόμο 1877/12.09.2008 το προσωπικό της ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας που διατίθεται στη λιμενική εγκατάσταση απαιτείται να κατέχει την άδεια εργασίας του άρθρου 3 του ν. 2518/1997 και να είναι εκπαιδευμένο ή πρόκειται αποδεδειγμένα να εκπαιδευθεί από αναγνωρισμένα προς το σκοπό αυτό εκπαιδευτικά κέντρα του εσωτερικού ή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν την ανάληψη του έργου της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στη λιμενική εγκατάσταση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραγράφου 18.2, του Β΄ Μέρους του Κώδικα ISPS.

Θεματολογία Εκπαιδευτικού Προγράμματος:

  • Οργάνωση Φύλαξης και εκτέλεση σχετικών με την ασφάλεια καθηκόντων σε λιμενική εγκατάσταση βάση ISPS code.
  • Αξιολόγηση του κινδύνου, μέτρα ασφάλειας στα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις (πιθανή βελτίωση του υπάρχοντος σχεδίου ασφαλείας).
  • Συστήματα ελέγχου πρόσβασης ηλεκτρονικός εξοπλισμός ασφάλειας – έλεγχοι πρόσβασης και ζώνες περιορισμένης πρόσβασης.
  • Πρόσβαση στο πλοίο, χειρισμός φορτίου, παραλαβή εφοδίων πλοίου, μεταφορά ασυνόδευτων αποσκευών και παρακολούθηση της ασφάλειας του πλοίου.
  • Ανιχνευτές μετάλλων και scanners, Ανίχνευση υπόπτων φακέλων, πακέτων και δεμάτων.
  • Γλώσσα του σώματος, βία και επιθετικότητα και διαχείριση πλήθους – έλεγχος.
  • Τρομοκρατία – Όπλα μαζικής καταστροφής.
  • Σχέδιο αναφοράς συμβάντος.
  • Αρχές πυρόσβεσης.
  • Υγιεινή και ασφάλεια στους λιμένες (παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ατυχήματος).

Επικοινωνία – Πληροφορίες

Επικοινώνησε με το ΚΕΚ ΚΕΠΕΘ για περισσότερες πληροφορίες

Βασσάνη 9, 38333, 2ος Όροφος, Βόλος

Τηλ. Επικοινωνίας : 24210-30535